Fresh from Grower

Internet Of Things: id-IOT-ic or not?

  • algemeen
  • kennis
  • update
  • technologie
  • toekomst
March 2017
Internet Of Things:  id-IOT-ic or not?

The Internet Of Things

Je loopt in de supermarkt en in alle haast ben je je boodschappenlijstje vergeten. Dan maar op de gok? Nee hoor, via een app op je smartphone bekijk je real time de voorraad van je koelkast. Of, ja het kan nog gekker, je koelkast is zo slim, dat deze precies ‘ziet’ wanneer je melk over de datum of op is, en zelf een nieuwe bestelt. Wat dacht je dan van deze? Zwaar geïrriteerd beland je voor de derde keer deze week wéér in de file. Alsof je nog niet genoeg te doen hebt. De was moet nog gedaan worden en het eten moet nog bereid worden. Of toch niet? Via een app zet jij de oven alvast aan, houdbaar maaltijdje erin die je geprint hebt met de 3D printer, en de oven doet de rest zelf terwijl jij nog in de auto op de snelweg zit. Kun je straks zo aanschuiven.

Ver van je bed show denk je? Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk apparatuur te monitoren, te laten waarschuwen bij defecte onderdelen of producten in de supply chain te volgen. ‘Alles’ is verbonden door middel van sensoren die alle data verzamelen en verzenden, waardoor jij ieder proces op de voet kunt volgen. Slimme sensors kunnen locatie, temperatuur, vochtigheid, trillingen en nog veel meer meten. Momenteel zijn al 1,9 miljard apparaten verbonden met IoT, maar naar verwachting zal dit aantal als een razende gaan stijgen  naar 50 miljard in de komende drie jaar.

Wat betekent dit voor de sierteelt?

IoT sensors kunnen de voorraad in de koelcel bijhouden. Ook maakt IoT het, door het combineren van data, mogelijk nauwgezette sturing te geven op voorraden en op de kwaliteit van de producten. Hoe lang kunnen de bloemen nog blijven staan en wanneer gaat het ten koste van zijn vaasleven? Een volledig nieuwe wereld ontwaakt, waardoor een nieuw communicatiemiddel richting de klant ontstaat. En vice versa. Meer inzicht opent ook deuren. Extra diensten leveren gekoppeld aan nieuwe aanbiedingen ligt binnen handbereik. Bied je klant een bos bloemen met een Sensor tag gevuld met data over de bloem, haar actuele status, over de status van het water en ontvang waardevolle informatie en inzichten over de klant terug. Alles is uiteindelijk mogelijk.  

De wereld gaat radicaal veranderen. Ben jij er klaar voor?