Fresh from Grower

Lavendel: hoe en wat?

  • Algemeen
  • Lavendel
  • snoeien
  • tips
July 2018
Lavendel: hoe en wat?

Een van de meest gestelde vragen is:

"Hoe moet je lavendel snoeien?"

 Het is erg belangrijk dat je er vroeg mee begint. Jonge planten snoei je eventueel een of twee keer extra het eerste jaar. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Als je niet knipt, blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Uiteindelijk wordt je plant dan kaal van binnen en kun je nooit meer diep snoeien.

Alle lavendel soorten zijn bladhoudende heesters. Ze slaan weinig energie op in hun wortels en moeten daarom altijd wat blad hebben om verder te kunnen groeien.

lavendel snoeien

Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien.

Bij jonge, pas geplantte lavendel kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder. Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder.

In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond, liever eerder. Als je lavendel is uitgebloeid, is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien. 

 

In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd. Onze ervaring is dat planten die later beginnen veel langer bloeien.

water

Geef lavendel nooit water! (echt niet)

Uitzonderingen:
Lavendel planten in heel erg heet weer. Geef dan liefst de grond eerst water voor het planten. Bijna altijd is de grond vochtig genoeg om hier van af te zien.
Lavendel planten in potten moet je natuurlijk wel regelmatig water geven.

 

 

 

 

 

 

Bron: http://www.bastin.nl/snoeien_lavendel.html

DM voor credits of verwijdering