Fresh from Grower

6x dit wist je nog niet over bloemen

  • Algemeen
  • bloemen
  • weetjes
  • bloemenblog
January 2019
 Heliotropisme

Zonnebloemen die nog een dichte knop hebben, vertonen heliotropisme. Dit betekent dat ze overdag hun bloemknop mee laten draaien met de zon van het oosten naar het westen. ’s Nachts laat de zonnebloem zijn bloemknop weer terug naar het oosten draaien.

Het rode goud: saffraan

Uit de bloem Crocus Sativus, wordt het specerij saffraan gehaald. Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd. De prijs van een kilo saffraan is ook echt hoger dan die van een kilo goud.

 

Paardenkracht

De paardenbloem staat erom bekend tot onkruid te behoren. Maar eigenlijk is het een erg nuttige en gezonde bloem! De bloemen en de bladeren van de paardenbloem bevatten namelijk vitamine A en C, calcium, kalium en ijzer. Gelukkig wordt de bloem vaak in kruidenthee gebruikt.

Persoonlijk struinde ik als jong meisje de grasvelden af op zoek naar deze wensbollen. Deed jij dit ook?

 

Welke bekende wilde bloem wordt koeienvla genoemd

De bloem die bij ons sleutelbloem wordt genoemd, draagt in Engeland deze aparte naam. Daar deze bloemen vaak in gele of okergele groepjes in velden of weilanden bijeen groeien en op enige afstand aan koeienmest doen denken, kregen ze in Engeland de niet bepaald flatterende naam koeienvla.

Welke bloemen eten we onbewust wel eens

Soms eten we bloemen, waarvan we niet beseffen dat het bloemen zijn. Want wist je dat bloemkool en broccoli eigenlijk bloemhoofden van de kool zijn? Van sommige planten worden de bloemen gebruikt om drank van te maken. Jasmijnbloemen worden gebruikt voor de pure jasmijnthee, dat is bij velen bekend, maar deze bloemen worden soms ook gemengd met andere theesoorten om er een bepaalde smaak en geur aan te geven. Van veel in het wild levende planten worden de bloemen gebruikt om er wijn mee te maken.

Sommige bloemen, zoals viooltjes en rozen, worden in salades of ter garnering gebruikt of ook wel met suiker gekookt (gekristalliseerd) om er taartversieringen van te maken. Kruidnagels, gebruikt voor het kruiden van voedsel, zijn ook bloemen, namelijk de gedroogde bloemknoppen van de Oost-Indische heester. Bloemen van de Oost-Indische kers worden ook wel gebruikt ter garnering of in salades. Kappertjes die je gewoon vers of uit een potje kunt eten, maar ook vaak aan azijn worden toegevoegd, zijn de bloemknoppen van een heester. Zo eten we vaker bloemen, zonder te weten dat het bloemen zijn, omdat we ze kennen als groenten of kruiden.

Waarom zijn bloemen zo kleurig

Veel bloemen hebben prachtige gekleurde bloemblaadjes om insecten te lokken. De meeste bloeiende planten zijn afhankelijk van insecten om stuifmeel van bloem tot bloem te laten transporteren.
 

Bleke tint

Planten die ’s nachts bloeien, hebben veelal bleekgetinte bloemen, zodat ze in het donker oplichten en de nachtvlinders ze kunnen zien. Veel bloemen zijn naast kleurig, ook geurig om insecten aan te trekken voor de bestuiving.

 

Misschien vind je dit ook wel interessant : 5 verbazingwekkende bloemenfacts

Ben jij bloemist en wil jij ook eens direct bij onze geselecteerde kwekers van het land shoppen? Vraag dan je persoonlijke INLOGCODE aan.

 

Bronnen:
Margriet
Theperfectwedding
Infonu.nl
Wikipedia