Fresh from Grower

9X Dit wist je niet over tulpen

  • Algemeen
  • Tulpen
  • weetjes
  • bloemen
January 2019
9X Dit wist je niet over tulpen

Januari is de start van het tulpenseizoen. Ben jij er ook zo klaar voor? Op naar de warme(re) dagen.


ONHOLLANDS
 

De tulp is eigenlijk niet Hollands. Want de eerste tulpen werden geheel anoniem binnen gebracht via de Antwerpse haven. Een schip dat aanmeerde vanuit het Ottomaanse rijk nam het mee binnen, verborgen tussen een lading stoffen. Nederland kon pas dertig jaar later de tulp claimen als het nationale icoon.

 

HAAT EN NIJD
 

Tulpen haten narcissen. Narcissen scheiden namelijk giftige stoffen af via de steel. Om tulpen en narcissen samen in een vaas te zetten, moet je de narcissen een uur of twee apart in quarantaine houden. Anders is het oorlog tussen de twee.

GOUDEN EEUW
 

In de 17e eeuw in Nederland waren tulpen meer waard dan goud. Tulpen kwamen oorspronkelijk naar Europa vanuit het Ottomaanse Rijk. Ze werden populair toen de ambassadeur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (nu Nederland) tulpen naar Wenen stuurde. Europa werd verliefd op tulpen. Ze waren zo gewild dat ze meer waard waren dan sommige huizen. Zouden we nu in 2018 maar met bloemen een huis kunnen kopen. Nederland stond aan het begin van de Gouden Eeuw. Tulpen werden het symbool van rijkdom. Er ontstond een hype die nu bekend staat als ‘tulpenkoorts’ of ‘tulpomanie.’ Hierover werd in 2017 de film Tulip Fever gemaakt. Hierin speelt de Oscar winnende actrice Alicia Vikander de hoofdrol.

 

HET ZIT ‘M IN DE NAAM

Het woord tulp komt waarschijnlijk van het oude Perzische woord tulipan. Dit betekent tulband. De twee hebben dan ook een vergelijkbare vorm. Een andere theorie is dat mannen uit het Ottomaanse Rijk tulpen in hun tulbanden droegen. Zo zouden tulpen vernoemd zijn naar de tulband. Waar of niet, het is hoe dan ook een mooi plaatje.

 

HEMELSBLAUW
 

Tulpen zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Behalve blauw (En écht zwart). Sommige tulpen komen in de buurt, maar hebben eigenlijk een paarse tint. Er is één soort tulp die opvalt door haar bijzondere kleur – de ‘Queen of the Night.’ Deze is diep paars, bijna zwart. Dit is het resultaat van de tevergeefse pogingen om een échte zwarte tulp te kweken. Close enough.


 

 

TIJD OM TE VLAMMEN
 

Ook zo gek van de gevlamde tulpensoorten? Vroeger was dit een gevolg van een virus. De tulpen waren dus letterlijk mooi ziek. Tegenwoordig kweekt men ze zonder dat virus.

 

TULPEN ZIJN DE NIEUWE BOERENKOOL – EN UIEN?
 

Tulpen zijn helemaal hot – ook in je salade. Ze zijn niet alleen mooi, maar smaken ook nog eens heerlijk. Het is waar: sommige tulpen blaadjes zijn eetbaar. De smaak lijkt op sla. Maar dan met een peperachtig tintje. En wist je dat je uien vaak kunt vervangen door tulpenbollen?

 

WIJ ZIJN DE NR. 1
 

Nederland is de grootste kweker van onze favoriete lentebloem. In 2017 exporteerden we twee miljard tulpenbollen. Ook zijn we ‘s werelds nr. 1 in de bloemenhandel. Ons marktaandeel is maar liefst 44%. En 77% van alle bollen wereldwijd komen uit ons kikkerlandje. Je raadt het al, de meeste zijn natuurlijk tulpen.

 

JE KUNT HET ZO GEK NIET BEDENKEN
 

Er zijn ongeveer 150 soorten tulpen in de wereld. In meer dan 3000 varianten. Sommige zijn natuurlijk. Anderen zijn zo gekweekt. Er worden alsmaar nieuwe variaties ontdekt. Heb je een goed idee voor een nieuwe tulpen look? Dan zul je nog even moeten wachten voordat je ‘m kan zien. Er zit 20 jaar tussen de eerste kweek en de uiteindelijke bloem in het tuincentrum.


Tulpen verzorging
 

Ben je van plan om tulpen te kopen? Dan is het handig om te weten wat de beste verzorging voor tulpen is. Een tulp heeft niet veel speciale verzorging nodig. Als je zorgt voor een schone vaas, gevuld met vers water en een plek uit de zon en tocht, dan is dat al bijna voldoende. Toch geven wij graag nog een paar tips voor het verzorgen van tulpen, zodat je extra lang van deze prachtige bloemen kunt genieten:

De juiste vaas
Tulpen groeien altijd nog een paar centimeter door, nadat je ze in een vaas hebt gezet. Zorg daarom voor een hogere vaas, waarin ze nog even wat langer kunnen worden, zonder dat ze snel afknappen.

Water op kamertemperatuur
Vul de vaas met kraanwater op kamertemperatuur. Op deze manier is het temperatuurverschil niet te groot wanneer je ze in de vaas zet.

Uurtje wachten
Voordat je de tulpen uit het papier of uit de folie haalt, zet je ze even in het water. De tulpen zuigen zich dan vol met water en blijven steviger rechtop staan.

Schuin afsnijden
Voordat je de tulpen in de vaas schikt, snijd je de stengels even schuin af. De tulpen kunnen dan voldoende water opnemen.

Koele plaats
Vermijd een warme, zonnige plek. Zet de tulpen dus uit de zon en niet te dicht bij een verwarming, dan zullen ze sneller groeien en verwelken.

Weg van de fruitschaal
Fruit dat aan het rijpen is, produceert ethyleengas en daardoor verwelken tulpen (net als andere bloemen) sneller. Een bos tulpen zet je dus liever niet naast een fruitschaal vol fruit.

Misschien  vind je dit ook leuk: 6x leuke bloemenweetjes

Ben jij bloemist en heb je nog geen persoonlijke inlogcode? Vraag deze dan snel aan en begin met shoppen direct van het land. Flowering the world doe met verse bloemen! 

>>>>>>>>>> AANMELDEN <<<<<<<<<<

* Wij leveren alleen aan bloemisten.

 

Bronnen
mamaexpert
Bloomon
Wikipedia
Florient