Fresh from Grower

Top 3 Kerstbloemen

 • Algemeen
 • Kerst
 • Bloemen
 • BloemenBlog
December 2019
Top 3 Kerstbloemen

Jingle jezelf away met deze top 3 Kerstbloemen

 

1. Ilex

Kerst is Ilex. De rode besjestakken zijn onlosmakelijk verbonden met de Kersttijd.

Verzorgingstips ilex

 • Vul een schone vaas met kraanwater en voeg wat snijbloemenvoedsel toe.
 • Snijd met een schoon en scherp mes zo’n 5 centimeter van de uiteinden van de stelen schuin af.
 • Laat bessen en bladeren nooit in het water hangen.
 • Vermijd warme standplaatsen zoals plek boven de verwarming. De takken en bessen drogen dan sneller uit.
 • Ververs iedere 2 à 3 dagen het vaaswater en voeg opnieuw wat snijbloemenvoedsel toe. Zo blijven je takken en bessen langer mooi.
 • Ruim gevallen besjes zo snel mogelijk op. De felgekleurde bessen kunnen vlekken maken in je interieur.
 • Pas op met kleine kinderen en huisdieren. Ilexbessen zijn giftig en kun je daarom maar beter bij hen uit de buurt houden.

Symboliek en gelegenheden

Hulst staat voor onvoorwaardelijke liefde en wordt ook vaak gezien als symbool voor het leven.

Bloemcombinaties

De takken van ilex vormen al snel de eyecatcher in ieder boeket! Combineer de bessentakken met groen blad uit de tuin en Amaryllissen of ga voor warme combinaties met rode rozen. 

 

Amaryllis

In de volksmond wordt ook gezegd: van Kerst tot Pasen- de beschikbaarheid van de Amaryllis. De reden waarom de Amaryllis zo populair is met Kerst, is vanwege de kleur (rood en wit) en de eindeloze variatiemogelijkheden. Doe ze in een pot, zonder pot, in de Kerstboom of zelfs in je haar: de Amaryllis can take it all.

Verzorging

Als je een amaryllis in een pot wil zetten, is het beter om onderin scherven te leggen of stenen. Een gat in de pot is ook belangrijk. De bol heeft namelijk de neiging om te gaan rotten als hij teveel water krijgt, dus dat water moet weg kunnen. Het is verder belangrijk om de bol nog een beetje te laten uitsteken, want deze bloem wil niet helemaal onder de grond zitten. Door het rottingsgevaar van de bol is het belangrijk niet te vaak water te geven. Denk aan ongeveer 1 keer per week een klein scheutje, dat is ruim voldoende. De bloem gaat meestal in een dag of 7-10 open. Zet de bloem in het licht en op een warme plek. Dit voorkomt dat de bloem teveel naar het licht gaat groeien of te lang wordt, waardoor de bloemen zullen gaan hangen en de stelen gaan knakken.

Tweede bloei

Als de bloemen gaan bloeien, kun je de amaryllis weer op een koelere plek zetten. Dan heb je kans dat ze langer blijven leven. Meestal bloeit een amaryllis zo’n 3 weken. Als de bloem is uitgebloeid, knip dan de steel af, net boven de bolneus. Zet de bol weer wat warmer en wie weet word je verrast met een tweede bloei uit je bol. Op die manier krijg je helemaal waar voor je geld! Geef niet te snel op, dit proces kan wel 4-6 weken duren.

 

 

3. Eucalyptus

Ho, ho, ho, groen, groener, groenst. Wanneer je eucalyptus zachtjes tussen je handen wrijft, komt een fantastische geur je tegemoet. Je kan zo’n takje super makkelijk drogen (lees niks meer aan het water doen) en staat heel mooi tussen amaryllissen, goed in kerststukjes en mooi in kransen. Multifunctioneel stukje Kerstgroen. Eucalyptus-dus!

Verzorging

Even een nieuwe wond maken aan de steel (schuin of niet.. hij moet gewoon even aangetipt worden) Je kan de takken droog of vers verwerken in kransen.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk: De ster van de feestdagen

 

De laatste nieuwtjes en tips in je Inbox? Laat je E-mailadres even achter op onze website en je mist nooit meer iets.

Ben jij een bloemist en wil jij voortaan 100% verse bloemen direct van het land ontvangen? Meld je dan aan en ontvang persoonlijke inlogcodes: Aanmelden

 

 

 

 

Bron:
https://bloomycreations.nl/world-of-bloomy/ilex-19
https://lossebloemen.nl/typische-kerst-bloemen/
https://www.hipenhot.nl/amaryllis-huis-kerst/